van_dorland_header.jpg

Aircolekkages opsporen

Van Dorland, uw adres voor aircolekkages

Voor het opsporen en verhelpen van aircolekkages bent u bij onze garage aan het goede adres. Zelfs de lastigste lekkages vormen voor ons geen probleem meer. Door onze service en ervaring komen mensen met aircoproblemen zelfs van buiten de regio naar ons toe. Daar zijn we trots op.

Het opsporen van de lekkage

Inmiddels hebben we ontelbare lekkages verholpen. Het zoeken naar aircolekkages kan op de volgende manieren:

 - stikstof (persgas) waarbij we de drukken meten;
 - fluor (uv-vloeistof), dat we toevoegen aan een nieuwe vulling met koudemiddel;
 - onze snuffeltest op koudemiddellekkage (r134a);
 - onze waterstofsnuffelaar in combinatie met formeergas.

De gebruikte methode hangt onder meer af van de lekkage, de auto en de wensen van de klant. Met de stikstofmethode en de snuffeltest hebben we veel ervaring. Dit is vooral bij grotere lekken een goede manier. De methode met fluor gebruiken we steeds minder. Bij een klein lek kan het enige dagen duren voordat je met uv-licht het lek zichtbaar kunt maken. Dit is niet klantvriendelijk, bovendien kost het onnodig geld en gooi je een lading koudemiddel het milieu in. In het verleden stuurden we de klant soms weg zonder zekerheid. Dit was voor ons een reden om te zoeken naar een betere manier.

Aircolekkages opsporen met waterstof

Voor de lastigste aircolekkages gebruiken we onze waterstofsnuffelaar. Dit is een snelle en doeltreffende methode. Waterstof is de kleinste molecule die bestaat en komt al bij een lage persdruk uit een aircolek. De snuffelaar geeft al bij de kleinste lekkages een signaal. Zo weten wij precies waar het lek zit.

Het aircosysteem wordt voor deze methode gevuld met een formeergas, dat voor 95% uit stikstof en voor 5% uit waterstof bestaat. Dit is niet gevaarlijk. Over deze methode kunt u hier meer lezen.

Hoe ontstaan aircolekkages?

Aircoleidingen zijn gemaakt van aluminium. Deze zachte metaalsoort is gevoelig voor schade. We zien regelmatig een lekkage doordat de aircoleidingen verbogen zijn en ergens langs schuren. Het komt ook voor dat er bij de bevestigingsbeugels corrosie ontstaat, wat het aluminium aantast. We maken weleens mee dat onze waterstofsnuffelaar een poreuze leiding detecteert, zonder dat er met het blote oog een beschadiging zichtbaar is.

Het repareren of vernieuwingen van leidingen

Zodra we weten waar het lek zit, kijken we naar de oplossing. In de meeste gevallen valt de lekke aircoleiding of –slang te repareren en hoeft deze niet vernieuwd te worden. We gebruiken hiervoor de Vulcan Lokring-toolkit. Dit is goedkoper voor de klant, die bovendien direct geholpen kan worden. Een nieuwe leiding is vaak duurder en moet ook nog besteld worden.

Wilt u weten waarom de airco onderhoud nodig heeft?
Zoekt u informatie over onze aircoservice?Aircolekkages opsporen

Het maken van een afspraak voor de watersnuffelaartest kan telefonisch, per e-mail of via de afspraken-tab.