Wanneer heeft mijn auto APK nodig?
De vervaldatum van uw APK is eenvoudig op te zoeken bij het RDW. U vult uw kenteken in, vraagt de gegevens op en klikt vervolgens op ‘vervaldata en historie’.
Indien uw auto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg.) eerder is goedgekeurd voor de APK, kunt u uitgaan van de datum zoals deze is vermeld op het keuringsrapport. Vóór deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn.
Hoe vaak is de AKP nodig?
Nieuwe auto’s zijn in hun eerste levensjaren vrijgesteld van APK. Vervolgens is de motor van belang. Afhankelijk van het soort brandstof gaat de APK-verplichting in na drie jaar (diesel en gas) of vier jaar (benzine/elektromotor).
Voor auto’s die rijden op diesel of gas is de tweede APK noodzakelijk na vijf jaar. Daarna laat u elk jaar de auto keuren.
Voor auto’s met een benzine- of elektromotor is de tweede APK noodzakelijk na zes jaar. De derde APK volgt acht jaar na de toelatingsdatum. Vervolgens laat u de auto elk jaar keuren.
Een voertuig van dertig jaar of ouder moet elke twee jaar een APK ondergaan. Auto’s met een toelatingsdatum van vóór 1 januari 1960 zijn vrijgesteld van de APK-verplichting.
Keuren tot twee maanden vooraf
Een APK is mogelijk vanaf twee maanden voor de vervaldatum. Afhankelijk van de keuringsfrequentie wordt de vervaldatum met één of twee jaar verlengd. Laat u de auto nóg eerder keuren? Dan krijgt uw auto een nieuwe vervaldatum.
De eerste inschrijvingsdatum is de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven, tenzij bij de rubriek ‘bijzonderheden’ een andere datum staat vermeld. Dit is bijv. het geval bij kentekenbewijzen van na 1 april 1999 waarop ‘datum eerste toelating’ en ‘datum eerste afgifte Nederland’ staat.
Wijziging brandstof
Verandert uw voertuig van brandstof, dan beïnvloedt dit de APK-frequentie. Stel: een auto gaat van benzine over op gas, dan verandert dit de frequentie van 4-2-2-1 naar 3-1-1-1.